tisdag 6 november 2012

Smörfrästa svartrötter med balsamvinägrett

Valet i USA pågår för fullt idag, resultatet lär vi se i natt. Jag hoppas på Obama.Men varken han eller Romney är väl några kandidater som strider för vår miljö?
I Gislaved och i Vaggeryd har vi klarat regeringens mål att 25% av våra råvaror i kommunens kök ska vara ekologiska. Vi kan känna oss stolta.
På Sörgården som är mitt rektorsområde klarar vi 50%.

Idag får ni recept på svartrötter, det är en riktigt delikatessrot som vi borde äta mer av. Just nu är den mycket fin!



Smörstekta svartrötter med balsamvinägrett
600g svartrötter
smör
pressad saft av ½ citron

½ msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk fransk senap
½ tsk socker
½ dl hackad persilja

1.Skala och skär svartrötterna på snedden i 3-4 cm långa bitar. Förväll dem i lättsaltat kokande vatten ca 8 min.

2. Fräs svartrötterna i smör tills de är mjuka, men ändå har kvar sin spänstighet. Pressa över citronsaft.
3. Blanda vinäger, olja och senap med hackad persilja. Krydda med salt och peppar, späd ev. med lite vatten. Häll blandningen över svartrötterna och låt allt bli varmt.

4. Servera ihop med ett gott potatismos gjort på mandelpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar