söndag 21 oktober 2012

Lök och äppelsoppa med lökpuré

Spännande att den vegetariska maten håller på att ta sig in på gourmetkrogarnas avsmakningsmenyer:
En av två avsmakningsmenyer på Mathias Dahlgrens tvåstjärniga restaurang i Grand Hotel i Stockholm är helt vegetarisk, och på Daniel Berlin Krog i Skåne-Tranås bestod praktiskt taget hela menyn av grönsaker när DI Weekend var där och provsmakade i somras.
Idag får ni recept på en god soppa gjord på ekologisk lök och Ingrid Marie-äpplen. Dessa goda äpplen har äntligen kommit till affären för denna säsong.



Lök och äppelsoppa
6 gula lökar
3-4 Ingrid Marie äpplen
50 g smör
1 knippe färsk salvia
2 dl vitt vin
5 dl vatten
salt, peppar, socker

1. Skala äpplen och lök, skär i bitar.
2. Fräs i smör tillsammans med 6 salviablad (idag hade jag glömt att köpa det, gick bra ändå)
3. Tillsätt vin och vatten, låt soppan koka i minst 1 timma.
4. Mixa soppan, sila den genom en trådsil.

5. Smaksätt med salt, peppar och socker.

Lökpuré
4 gula lökar
50g smör

1. Skala löken, finhacka den.
2. Bryn den tills den är gyllene och helt mjuk.

3. Mixa löken till en slät puré.
4. Smaksätt med salt och peppar.

Inför serveringen: lägg lite lökpuré i botten av tallriken. Slå över soppan. Garnera gärna med frästa salviablad (om ni har kommit ihåg att köpa dem).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar