måndag 8 oktober 2012

Pizza med rödvinskokt rödlök

Nu är man faktiskt en trendig person.
För läser man i DI jubileumsnummer om hur våra liv kommer att se ut 2022 så kommer maten att vara väldigt viktigt för oss, att vi odlar själva, plockar våra bär och köper ekologiskt. För det är ursprunget, äktheten och känslan som räknas.
Ni som följer min blogg har ju sett att jag älskar att odla, plocka mina lingon och blåbär samt laga maten så nära ursprunget som möjligt. Härligt att också trendspanarna ser att vi kommer att bli fler och fler som har dessa livsvärden.

Måste bara ge er ett recept på en supergod pizza utan tomatsås. Blir en liten annorlunda, syrlig men fantastisk god smak med creme fraiche istället.

Pizza med rödvinskokt rödlök
Innan du ger dig ut och joggar så gör du pizzadegen som får stå och jäsa, samtidigt låter du rödlöken koka i vinet.
När du kommer hem och ska eftersvettas kavlar du ut degen riktigt tunt, brer ett tunt lager creme fraiche på, strör på rödlöken.

Sen in med pizzan i 225 graders ugn och dig själv i duschen, samtidigt kokar du ner rödvinslagen till ett trögflytande mums.
När du själv är ren och fräsch, kan du ta ut pizzan, ringla lagen över.
Njut ihop med en god sallad (jag gjorde en klassisk cole-slaw) samt lite vin om det behagar, annars vårt underbara kranvatten.

Rödvinslag

4 msk råsocker
3 dl kraftigt rött vin
3-4 msk rödvinsvinäger
1 msk flytande grönsaksbuljong (eller lite mindre torkad buljong)
1 vaniljstång eller äkta vaniljpulver (jag köper Reneé Voltaires)
1 lagerblad
4 kvistar timjan
4 stora rödlökar eller mer

1. Smält sockret, hetta samtidigt upp vinet i en annan kastrull.
2. Tag av sockret från värmen och häll i det varma vinet.
3. Lägg i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger, koka tills sockret smält.
4. Lägg i rödlöksringarna och timjanskvistarna, låt småputtra tills löken är klar.

Pizzadeg (blir 3 stora pizzor)
½ paket jäst
2½ dl vatten
½ tsk salt
2 msk olja
6-7 dl vetemjöl

1. Blanda jäst, vatten och salt i matberedaren.
2. Häll sedan i 4 dl mjöl, kör matberedaren en liten stund.
3. Häll i oljan och mjöl samtidigt som du kör maskinen, häll bara i så mycket mjöl som du behöver för att degen ska gå ihop.
4. Kör degen några minuter, låt jäsa ½h .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar