söndag 30 september 2012

Rödbetsrisotto m. getost och färska fikon

Gör en liten tankevurpa;
Vi vet att Medel-Svensson slänger 30% av den maten han/hon köper hem, i den summan räknas inte sånt som potatisskal mm.
En familj på 4 personer lägger ca 6-7.000 kr i månaden på mat, 72-84.000 kr på ett år.
30% av den summan innebär mellan 24-28.000 kr.
Vem har egentligen råd med att slösa så?

Dagens recept kommer från Karin Fransson på Hotell Borgholm, Jag får varje eller varannan månad ett litet nyhetsbrev från henne och i det senaste var denna underbara rödbetsrisotto.

Rödbetsrisotto med getost och färska fikon

3 mellanstora rödbetor
50g riven parmesanost
1,5 liter grönsaksbuljong
3 msk smör
1 msk olivolja
1 finhackad rödlök
2 hackade vitlöksklyftor
6 dl avorioris eller annan risottoris
1,5 dl kraftigt rött vin
0,5 dl osötad svartvinbärssaft (kan uteslutas, jag hade ingen)
1 tsk finkrossade fänkålsfrö
120 g getost
6 färsk fikon

(Jag tog ungefär hälften av allt till två personer)

1. Ugnsbaka rödbetorna i 200 grader tills de är mjuka, när de svalnat riv dem på den grova sidan av rivjärnet)

2. Smält smör och olja, lägg i löken och låt den svettas.
3. Häll i riset och låt det bli glansigt.
4. Späd sen med varm buljong, vin och rödbetssaft.
5. Lägg i rödbetorna och när riset känns halvfärdigt även kryddorna.
6. Rör ofta och späd ofta, det är det som är finessen med att göra en god risotto.
7. När riskorna har en lite fast kärna längst in är det färdigt.
8. Rör ner parmesan och lite extra smör.
9. Strö på getosten och servera genast!
10. Servera med de färska fikonen, jag värmde dem lite i ugnen innan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar