söndag 17 februari 2013

Bakad fänkål med äggröra och sallad

Trenden håller i sig att grönsakerna blir viktigare och viktigare på våra stjärnkrogar. Frossandet i kött har börjat bli otrendigt. För mig som är stolt över mig själv som har tagit steget fullt ut och blivit vegetarian känns detta mycket bra. Varför ska vi människor få plåga andra varelser på jorden för att vi ska tillfredsställa våra njutningar.
Det finns otroligt många smaker i grönsaker som aldrig finns i kött. Börja botanisera bland alla recept.
Här kommer ett av Niklas Ekstedt som driver restaurang i Stockholm där han har gröna temakvällar. Bra jobbat Niklas, du är en av mina favoriter!


Bakad fänkål med äggröra och sallad
4 pers
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk anisfrön
1 tsk havssalt
2 st fänkål
2 dl olivolja
½ rödbeta
1 dl rödvinsvinäger
4 ägg
4 msk grädde
4 portioner önskad sallad

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mortla kryddorna med havssaltet.

3. Skär fänkålen i fyra klyftor vardera.

4. Gnid in kryddorna och lägg på ett stort folieark. Häll över lite olivolja. Vik ihop folien till ett paket.
5. Baka i ugnen tills fänkålen är genommjuk. Det tar tid, minst 1½h.
6. Skala och riv rödbetan, blanda med vinägern i en lite skål.

7. Baka i ugnen ca 15 min.
8. Sila ifrån rödbetorna och koka ned spadet till det blir simmigt. Ha koll på det. Själv glömde jag av kastrullen och fick göra om allt!
9. Blanda med 1 dl olivolja, salt och peppar.
10. Blanda ägg och grädde i en liten skål, rör ihop äggröran över ett kokande vattenbad. När den börjar bli krämig ta bort den från vattenbadet och låt den stå några minuter. Rör om då och då.

11. Lägg två bitar fänkål på en tallrik, lägg äggröran i mitten. Blanda salladen med rödbetsdressingen och lägg runt fänkålen.
12. Klart för servering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar