fredag 31 maj 2013

Nässelsoppa med späda örter

Ursäkta att jag varit dålig på att publicera recept denna vår. Har haft långledigt ihop med min Anders och inte hunnit att skriva något. Vi har bara njutit av dagarna och gjort det vi älskar att göra. Tex åkt längdskidor i fjällen, cyklat i Italien mm.
I Italien har vi cyklat genom oändliga odlingsområden, där tomater, morötter ja det mesta har varit klart för skörd. Tråkigt nog fick vi inte njuta så ofta av primörerna, det var bara när vi lyckades hitta resaturanger som var lite nydanande. Folk vill gärna äta det de alltid gjort, såväl i Italien som i Sverige.

Angående att äta närproducerat som man gärna vill tro ska vara klimatsmart, så säger forskningen att vill vi göra klimatnytta så bör vi tänka på vad vi äter och inte var maten är producerad.
Ett exempel man köper potatis från bonden nära en och tänker att man gör rätt för miljön, men han besprutar sina åkrar minst 5 gånger under växtperioden.
Då är det bättre att köpa ekologiska potatis som kommer från en bonde 20 mil från en.

Nu ska ni få ett gott recept på något miljösmart och närproducerat. Nämligen nässelsoppa, nässlor är lätta att hitta och börjar de bli stora så nyp bara av toppskotten. Det blir lika bra som de första späda skotten på våren.
Receptet kommer från Karin Fransson, Hotell Borgholm


Nässelsoppa med späda örter
6 portioner
2 amå potatisar
3 färska knipplökar
1 msk smör
1 ½ liter grönsaksbuljomg
malen anis eller fänkålsfrön
½ liter späda nässlor
1 liter blandade späda skott av humle,libbsticka, maskros, ängssyra,gräslök, bladpersilja, spenat
1 krm riven muskotnöt
2 msk smör
salt och vitpeppar

1, Skala potatisen och tärna den, hacka löken.
2. Fräs potatis och lök så de blir mjuka.
3. Häll i buljongen, smaka av med anis eller fänkål, låt sjuda i ca 20 min.
4. Hacka nässlorna och örtskotten grovt, lägg ner dem i grytan. Sjud i 5 min. Smaka av med salt, peppar och muskot. Tillsätt smöret.
5. Mixa soppan slät.

Att lägga i soppan vid servering:

Ägghalvor
Vispad grädde smaksatt med Pernod och gräslök
Smörbräserad fänkål:
1 stor fin fänkål
1 dl vatten
½ tsk salt
½ tsk finstött fänkålsfrön
2 msk smör
1. Skär bort rotstocken från fänkålen (släng bort), skär fänkålen i kvartar och sen i tunna skivor.
2. Koka ihop med vatten och fänkålsfrön, lårt det småputtra under lock tills fänkålen är alldeles mjuk och vätskan nästan har kokat bort.
3.Ta kastrullen från värmen och klicka ner kallt smör.
4. Lägg i sopptallrikarna innan du häller på soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar