tisdag 8 maj 2012

Gnocchi med örtmarinerad aubergine

I dagens DI(20120508) stod det om en bred studie om svenska folkets värderingar som genomförts på initiativ av managementkonsulten Preera, VolvoIT och Skandia.
Där presenterar man vilka samhällsvärderingar människor vill ska forma framtiden.
De topp tre man vill se är arbetstillfällen, ekonomisk stabilitet och ansvar för kommande generationer.
Väljer man att äta vegetariskt och ekologiskt tar man ett stort ansvar för den värld som kommande generationer ska leva i. "Vi ärver inte jorden, vi lånar den av våra barn och barnbarn".

Har äntligen hittat ett recept på riktigt god gnocchi i Paul Svenssons nya kokbok "Pauls kök". Gör dessa och njut!

Sparrispotatisgnocchi
350 g sparrispotatis eller annan delikatesspotatis
1 äggula
25 g smör
1/4 dl olivolja
2½ dl vetemjöl (tag gärna lite mindre, jag tar så att det precis håller ihop)
salt

1. Sjud potatisen
2. Riv den när den är ljummen, blanda med äggula, smör, olivolja och vetemjöl.
3. Knåda i 5 min.
4. Rulla ut längder och dela i 1cm länga bitar.
5. Tryck till med gaffel och koka i lättsaltat vatten tills gnocchin flyter upp.
6. Spola i kallt vatten, och stek i rikligt med smör och olivolja innan serveringen.

Till detta åt vi:
Örtmarinerad aubergine
1 aubergine
knappt 2 msk salt
½ dl olivolja
½dl finhackad persilja
½ dl finhackad basilika
10 körsbärstomater
1-2 vitlöksklyftor
½ dl balsamvinäger

1. Skölj auberginen, skär den i ½ cm tjocka skivor på längden, salta dem, låt dem ligga och dra i ½ halvtimme. Skölj och torka av dem.
2. Stek dem mjuka i lite olja.
3. Varva auberginen med tomaterna och kryddorna, slå över vinägerna, låt stå och dra i 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar