söndag 12 augusti 2012

Ost- och löksallad med krämig örtdressing samt tempurafriterad grönsaker

En stor eloge till arrangörerna av "Way out West"som endast har tillåtet vegetarisk mat inom festivalområdet.
Det är starkt gjort! Tänk så många som kommer att diskutera detta och kanske ta sig en extra fundering över vår/människans roll på jorden.
 
Jag har fått en förfrågan och massor av böcker från Isaberg förlag som vill att jag ska läsa och skriva  om deras böcker i min blogg. Det gör jag gärna. 
Längst ner på mina blogginlägg kommer ni att kunna läsa mina tankar om böckerna. Idag blir det "Samtidigt på ett tak i Chinatown" av Ingrid Rudefors.

Hittade ett underbart recept i Jamie Olivers bok "Hemma hos Jamie" på en ost- och löksallad, till detta friterade vi färska grönsaker. Riktigt gott!

Ost-och löksallad med krämig örtdressing
2 pers
1 rödlök, supertunt skivad
flingsalt, nymalen svartpeppar
vitvinsvinäger
olika salladsblad
rouqefortost
valnötter, smulade och rostade

1. Lägg den tunt, tunt skivade löken i en skål, salta på den och häll vinäger över så att det täcker.
2. Knyckla sönder löken så att den verkligen blandas med alla ingredienser, låt stå minst 10 minuter.
3. Skölj salladsbladen nog och slunga dem ute i en handduk, låt dem ligga i kylskåpet i handduken en ½ timme så att de blir krispiga.
4. Rosta valnötterna i en het, torr stekpanna.
5. Lägg upp salladsbladen på tallrikarna, och löken som du har kramat all vätska ur, strö över valnötter och små bitar av osten.

Krämig örtdressing
4 msk extra fin jungfruolivolja
2 msk creme fraiche
1 msk rödvinsvinäger
lite honung

1. Blanda ihop ingredienserna och salta, peppra efter eget tycke.
2. Klicka över salladen.

Tempurafriterade grönsaker
Tunnt skivade grönsaker (jag hade denna måltid morötter och blomkål)
4,5 msk vetemjöl
3 msk majsmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl öl
salt

1. Blanda ihop ingredienserna till smeten, den ska vara tunn som pannkakssmet.
2. Värm oljan till 180 grader, kom ihåg att ha ett lock nära tills hand om det skulle bli för varmt och börja brinna.

3. Doppa grönsakerna i smeten och lägg dem i grytan, ta upp när de är gyllenfärgade.
4. De ska ätas direkt medans de är krispiga. Supergott!


"Samtidigt på ett tak i Chinatown" Ingrid Rudefors, Isaberg förlag.
En bok som man läser snabbt och njuter av.
Blir fascinerad av författarens grepp att samtidigt skildra några människor i storstaden New York och deras smått osannolika närhet till varandra utan att veta det. Det känns som om det sitter en Gud och tittar ner på oss små människor och våra liv samtidigt som han ömt ler ner mot oss.
Blev lite besviken på bokens slut. fast nu några timmar sen jag läste ut den så var kanske inte slutet så dumt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar