torsdag 19 juli 2012

Nyskördat

När jag tog mitt morgondopp idag såg jag att det hade blåst in massor av fin blåstång. Det är inte ofta det sker utan för det mesta är det mest sjögräs och annat skräp som ligger där.
Så efter frukosten var det fort fram med skottkärran och ner till havet för att plocka detta underbara näringstillskott till våra odlingar.


Idag kommer jag att slå ett slag för det enkla köket. Nyskördade grönsaker med hemlagat smör, vad behövs mer! Vilken njutning det är, helst ska man äta varje grönsak för sig och låta dess arom fylla gommen!

Nykokt potatis med hemlagat smör

1 kg potatis
1 dillknippe
50g smör
½ citron, juicen
salt
5 dl grädde
2 msk gräddfil
havssalt

1. Lägg potatisen i kallt vatten med smör, citronjuice och dillen samt salt(2cl/1l vatten). Koka tills en kniv lätt glider igenom
2. Vispa gräddfilen och grädden tills fettet delar sig från vätskan,
3. Sila väck vätskan genom att pressa det i en sil med en sked.

4. Blanda smöret med havssalt, ställ kallt innan serveringen.
5. Ät och njut av potatisen och smöret.

Smörkokta morötter

Morötter
Smör

1. Lägg en klick smör i kastrullen, smält den på svag värme.
2. Lägg i de välskrubbade morötterna och koka på mycket svag värme, skaka kastrullen med jämna mellanrum så att smöret omger morötterna.
3. Ta upp morötterna, spara på smöret, salta morötterna efter ditt eget tycke.

Sockerärter

1. Lägg i de snoppade ärterna i en kastrull med kokande vatten, låt dem bara koka några minuter.
2. Skölj ärterna i iskallt vatten, så behåller de sin spänst och färg.
3. Låt dem bli varma i smöret efter morötterna, salta med flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar