onsdag 19 december 2012

Rostad grönsaksoppa med vitlökscréme




Tänker mycket på livet och läser just nu en avhandling om ekosofi och Arne Naess (professor i filosofi och var gift med Diana Ross). Arne Naess är den som myntat begeppet ekosofi.
Arne Naess säger ang livets enhet. "Livets rätt till utveckling är en enhetlig rätt och den kan inte kvantifieras. Det är inte så att vissa slag av levande väsen har större rätt att leva och utvecklas än andra".

Jag tycker vi borde tänka på det lite mer. Särskilt nu i frosseriets högtid.

Ja, nu närmar sig julen alltmer och det kan kännas som om inte tiden räcker till vardagsmatlagningen. Dagens recept är mycket enkelt, sköter sig nästan självt och blir underbart gott.

Rostad grönsakssoppa med vitlökscréme

1 rödlök
2 ekologiska paprikor
4 morötter (ca 300g)
2 palsternackor (ca 300g)
250 g körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2½ msk konc grönsaksfond
2 dl creme fraiche
2 msk rostade solrosfrön

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär löken i stora klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morötter och palsternackor i stavar.
3. Lägg lök, paprikor, rotfrukter, körsbärstomater och oskalade vitlökslyftor på en ugnsplåt. Ringla över 2 msk olja. Krydda med timjan, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Blanda runt. Rosta i ugnen i 20-25 minuter.

4. Lägg vitlöksklyftorna åt sidan. Mixa resten i matberedaren. Häll det i en kastrull. Tillsätt 8 dl vatten och grönsaksfonden. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med lite vatten.
5. Kläm ut innehållet ur vitlöken. Mixa med creme fraiche till en slät röra. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera soppan med en klick vitlökscreme. Toppa med rostade solrosfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar