måndag 24 december 2012

Äppel- och fjälltryfflar


GOD JUL på er alla önskar jag från ett snöigt och juligt Tänndalen!
Denna juldagsmorgonen började vi med julfrukost som bestod av gröt och blåbärssylt med kardemumma, lite hembakat knäckebröd med smör och julmarmelad. En riktig njutning!
Jsut nu skottar far i huset vår infart, sen ska vi alla ge os ut på en skidtur i världens vackraste terräng.
Vår vegetariska julmeny:
Goda ostar med svartvinbärsbakade färska fikon
Saffransrisotto med varm rödkålssallad och knaperstekta skogskantareller och champinjoner.
Stekta äppelkuber(stekta med lite rödbetor så att de blir röda) med julkryddor serveras med vaniljgrädde blandat med lite risgrynsgröt.

Efter det kan man om man orkar njuta av dessa tryfflar innan tomten kommer:


Äppeltryffel
1 stort äpple
2 dl russin
1½ dl urkärnade dadlar (blötlagda 1 h)
3 tsk malen kanel
1 tsk kardemumma
2 dl hasselnötter
2 dl cashewnötter
(Hackade pistaschnötter att rulla tryfflarna i)

1. Grovriv äpplet och krama ur den mesta vätskan.
2. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en grovkorning massa.

3. Forma till bollar och rulla i hackade nötter, tex pistasch.

4. Förvara i kylen, ta en då och då. Njut!

Fjälltryfflel eller Berits tryfllar
Deta är en riktig favorit hos oss. Efter en skidtur, tar man några med en kopp te eller en espresso.
1. Koka upp 1 dl gädde.
2. Rör i 10g honung.
3. Rör i 40g messmör.
4. 125g mörk choklad och 125g ljus choklad smätes i.
5. Låt stelna i kylen.
6. Forma till kulor och rulla dem i kakao.
7. Smält lite mörk choklad , droppa lite på kulorna, strö flingsalt över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar