fredag 5 juli 2013

Sallad med picklade grönsaker och parmesanstekt aubergine.

Tidningen Sveriges Natur som Svenska Naturskyddsföreningen ger ut har fått ny layout. Lockar faktiskt till än mer läsning, toppen!
I senaste numret står det om varför vi måste minska vår köttkonsumtion.
Idag används 70% av världens jordbruksmark till bete och odling av djurfoder, marken kommer inte att räcka till för att mätta en växande befolkning, om näringen ska ta den långa omvägen till tallriken via djuren.
I medeltal släpper svensken ut 10 ton klimatavgaser per år räknat på all konsumtion. 2,5 ton kommer från maten och av det står djurprodukter för 1,75 ton.
Så när du drar ner på din köttkonsumtion eller allra bäst slutar med att äta kött kan just du göra stor skillnad för miljön.

Denna sallad med aubergine är faktiskt en riktig höjdare:


Sallad med picklade grönsaker
1/3 färskt fånkålshuvud
1/4 blomkålshuvud
2 skalade morötter
½ skalad rödlök
½ gurka
½dl grovt hackad dill
ekbladsallad eller liknande
100 g kokta haricot verts
8 kokta små potatisar
kallpressad rapsolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Ättikslag
2 msk ättika
4 msk socker
1 dl vatten
1 tsk kumminfrön

1. Koka lagen och låt kallna.
2. Hyvla fänkål, blomkål, morötter, rödlök, gurka fint med en mandolin eller osthyvel.
3. Låt ligga i lagen ihop med dillen minst en timme.Jag lägger allt i en plastpåse så får alla grönsaker lika mycket lag över sig.

4. Lägg ekbladsallad i botten på tallrikarna, toppa med picklade grönsaker, potatis  och haricot verts. Ringla rapsoljan över salladen, salta och peppra.

Parmesanstekt aubergine

Aubergine
parmesan
1 ägg

1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor, salta på dem och låt dra i en ½-1 h.
2. Skölj av och torka auberginen.
3. Vänd i ägg och riven parmesan.
4. Stek dem gyllenbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar