söndag 11 december 2011

Palsternackssoppa med smarrig topping

Igår var det Nobelfest i Stockholm, i Göteborg var 150 personer inbjudna till alternativ Nobelfest.
På Världskulturmuseet var det containerbankett.
Gästerna serverades en fyra-rätters meny, vars råvaror kom ifrån containrar i centrala Göteborg.
Med detta ville man få fokus på vårt slöseri med mat.
Containerbankettens klimatpåverkan: noll
Nobelfestens klimatpåverkan: totalt för 1300 personer lika mycket som 1000 mil i en personbil
Läs gärna GP från i fredags sid 7, där får ni mer information.
Idag föreslår jag er en god, smarrig palsternackssoppa. Ni blir skönt mätta och gör lite påverkan på vår miljö.

Palsternackssoppa:

500g palsternackor
1 gul lök
1½ dl vitt vin
6 dl vatten
2 msk grönsaksbuljongspulver eller 2 tärningar
2½ dl grädde
(ta den feta, där finns alla vitaminer med på naturligt vis)
1 päron eller äpple
1 näve valnötter
1 dl mjölk

1. Hacka löken och fräs den i smör och rapsolja i en kastrull.
2. Skala palsternackorna och skär i bitar.
3. Lägg i palsternackorna, vin, vatten och buljongpulvret i kastrullen.
4. Låt koka i ca 10-12 min.
5. Mixa soppan slät.
6. Koka upp igen med grädde, krydda med slat och peppar.

7. Stek upp finhackade päron eller äpplen och valnötter, toppa soppan med detta, gott.
8. Koka upp mjölken och vispa den sen så du får ett skum, det toppar du sen soppan med

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar