lördag 3 december 2011

Risotto med jordärtskocka, stekt halloumi, rödbetor med kaprismajonnäs

Julbord på Ikea för 99 kr om du är familymedlem, annars får du ge hela 199kr.
Grisarna och hönorna som har fått den stora äran att deltaga med sina liv på detta julbord kan omöjligt ha haft det bra när det är så billigt.
Se på filmen www.ettlivsomgris.se så får du kanske en liten inblick i hur de grisar har det som bidrar till våra julbord.
Därefter tänker du kanske till och istället lagar denna goda vegetariska måltid:

Risotto med jordärtskocka
4 pers
3dl aboriaris
1 stor gul lök finhackad
lite olja
ca 5dl grönsaksbuljong (jag använder alltid Renée Voltaires ekologiska buljong)
2-3 dl vitt vin
2hg jordärtskocka (är en mycket C-vtaminrik grönsak)
ca 2dl grädde
ca 3 dl riven parmesanost

1. Fräs löken och riset i olivolja tills det blir blankt (tar ca 4-5 min)
2. Späd nu med buljong och vin, rör ofta och häll i lite vätska åt gången. För att få en god risotto så är konststycket att röra och röra.
3. Samtidigt koka du de skalade jordärtskockorna i lite salt vatten, när de är mjuka häll av vattnet och mosa dem lite lätt.
4. Provsmaka risotton, det ska vara en liten krispig kärna längst in i riskornen.
5. Som avslutning rör i grädde, riven parmesanost och de mosade jordärtskockorna.
6. Ätes omedelbart.

Stekt halloumi
1.Skär halloumin i tunna skivor.
2. Stek den gyllene i lite smör och rapsolja.


Rödbetor med kaprismajonnäs
5 stora rödbetor
Inlagd kapris
Majonnäs

1.Skala rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
2. Blanda under tiden kapris och majonnäs, smaka av med salt och peppar.
3. Uppläggning: lägg en klick med kaprismajonnäs och sen skivade rödbetor ovanpå, salta med flingsalt.

Sallad

Idag blir den en sallad med äppelskivor, ruccola, körsbärstomater och pumpakärnor allt ekologiskt.


Ps! Har nu fått vår mormor att beställa ekologisk skinka till jul. Även om denna gris också har fått plikta med sitt liv så har den åtminstone haft det bra de månader den fått leva. 

1 kommentar: