måndag 20 februari 2012

Dill- och gräddglaserade svampar och vita rotfrukter

Glömde skriva i mitt förra inlägg att det finns fler fördelar med att veckoplanera:
man köper bara hem det som går åt, alltså mycket lite svinn,
därmed får man råd till att köpa ekologiskt,
ekologiskt är som ni alla vet bra för vår miljö,
eftersom det ekologiska är lite dyrare så får bönderna bättre betalt för sitt arbete,
i utvecklingsländer har detta än mer stor betydelse, det kan göra skillnaden för bönderna om de kan livnära sig på sitt arbete eller ej. När de odlar ekologiskt slipper de köpa gödsel och bekämpningsmedel som kostar ibland mer än de får ut av skörden.

Dill- och gräddglaserade svampar och vita rotfrukter

4 pers
½liter svamp (ta vilka du vill, jag använde mig av vanliga kantareller)
400g vita rotfrukter (tex svartrot, jordärtskocka, rotselleri, palsternacka)
2 schalottenlökar
1 knippe dill
1+1 msk smör
2 dl grädde
1-2 droppar ättiksprit (12 proc)
½ tsk strösocker
salt och vitpeppar

1. Skär svampen i mindre bitar
2. Skala och skär rotfrukterna i snygga portionsbitar.
3. Finhacka dillen och löken
4. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
5. Stek svampen på medelvärme utan att den tar färg.

6. Lägg i de kokta rotfrukterna och slå på grädden. Låt det sjuda ihop tills det tjocknar lite.
7. Smaka av med ättika, socker, salt och peppar.
8. Vänd ner dillen vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar