onsdag 1 februari 2012

Tomatsåsen du använder till allt

Om vi ser till miljön och livsmedelskrisen finns det ingen skillnad mellan att äta kött och att slänga enorma mängder mat i soporna.
Varför då?
Jo, eftersom djuren vi äter bara klarar av att omvandla en bråkdel av fodret de äter till köttkalorier.
För att få fram en enda köttkalori måste man utfodra djuret mellan sex och tjugosex kalorier.
Det mesta som odlas i världen blir djurfoder- det är mark som annars kunde blivit människoföda eller oförstörd vildmark.
Så när vi mår dåligt av att ca 30% av det vi handlar hem slängs, så skall vi till det lägga uppfödningen av djur också. Hur rymligt är vårt samvete?

Supergod tomatsås till pizza, ravioli, pasta mm.
Gör en stor sats när du ändå håller på (jag gör minst två omgångar), frys in i plastpåsar, smidigt att ta fram.

1 burk med konserverade tomater
1/3 röd chili
5 vitlöksklyftor
1 dl rödvin
1 dl olivolja
1 msk råsocker
½ tsk oregano
½ kruka färsk basilika
salt och grovmalen peppar

1. Hacka vitlöken fint och fräs den i olivoljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom basilikan.
3. Koka upp och sjud på svag värme under lock i 1h.
4. Smaka av med salt, peppar, finhackad basilika (kanske lite mer socker).
5. Njut

1 kommentar:

  1. Många trevliga recept du delar med dig av. Tomatsåsen kommer bli helgens första storkok. Halv 8 hos mig söker vegetarianer. Där hade din mat passat utmärkt!

    SvaraRadera