söndag 5 februari 2012

Saffransrisottokakor med stekt morotstagliatelle och avocadocreme

Nu var det dags igen för redovisning av hushållskassan. V.2-5 var matkostnaden hos oss 3.670 kr.
Vad vi idag betalar för ekologisk mat kan kännas dyrt, men långsiktigt är det bättre för vår hälsa.
Under vår levnadstid äter vi ca 7 långtradare fulla med mat, allt detta ska rensas i våra kroppar och vi ska ta näring ur det.
Bara tanken på 7 långtradare gör att man inser att det har betydelse vad vi väljer att äta.

Dagens recept är:
Saffransrisottokakor med stekt morotstagliatelle och avocadocreme (+jag gjorde en enkel sallad med bla granatäpple till) 

4 pers
4 dl risottoris
1 gul lök, finhackad
1 kuvert saffran
2 msk olja
7½dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
50 g riven parmesan (eller annan lagrad ost)

1. Fräs ris, lök och saffran i olja tills det blivit glansigt.
2. Häll på 1½ dl av buljongen och låt det koka in. Tillsätt sen resten av buljongen och vinet i omgångar, rör hela tiden. När vätskan gått åt och det finns en liten kärna kvar är risotton klar.
3. Rör ner osten och lite smör eller grädde. Låt svalna.

Fyllning
1 aubergine
3 msk russin
½-1 tsk råsocker
1 kryddmått malen kanel
3 msk hackad persilja
½ tsk torkad rosmarin
2 ägg
salt


1. Skär auberginen i små tärningar, salta och låt stå och dra i 30 minuter, lägg dem i en sil och spola av dem och krama ur vätskan.
2. Bryn auberginetärningarna, när de fått fin färg tillsätt russinen, sockret och kryddorna.
3. Rör om och låt det karamelliseras.
4. Blanda med risotton och äggen. Forma små kakor och låt dem vila kallt i ca 1h.
5. Stek dem gyllenbruna i olja.

Morotstagliatelle
2 morötter
senapsfrön
smör och olja

1. Skala morötterna , fortsätt skala dem så att du får tunna skivor av dem.
2. Stek dem i smör och olja tillsammans med senapsfrön.

Avocadocréme 
2 avocado
lite créme fraiche
salt, peppar

1. Gröp ur och mosa avocadon.
2. Blanda med så mycket créme fraiche som du tycker blir bäst.
3. Salta och peppra.

1 kommentar: